اکو جنین
بله، جنین میتواند در دوران بارداری به بیماریهای قلبی عروقی مبتلا شود. بیماریهای قلبی عروقی میتوانند از طریق عوامل مختلفی مانند عوامل ژنتیک، عوامل محیطی و عوامل خطر مادری به جنین منتقل شوند. برخی از بیماریهای قلبی عروقی مادرزادی از قبیل نقصهای سِپتال قلبی، تنگی شریان رگهای ریه و تنگی شریان اورتا میتواند در دوران بارداری تشکیل شود. فاکتورهای خطر برای بروز بیماری قلبی عروقی در جنین شامل موارد زیر میشوند:
عوامل ژنتیک: وجود تاریخچه خانوادگی بیماری قلبی عروقی میتواند خطر ابتلا به این بیماری را در جنین افزایش دهد. عوامل محیطی: عوامل محیطی مانند مصرف مواد مخدر و الکل در دوران بارداری، استفاده از داروهای خاص، عفونتها، تغذیه نامناسب و تماس با مواد آلوده میتوانند به بروز بیماری قلبی عروقی در جنین کمک کنند. عوامل خطر مادری: برخی از بیماریها و شرایط مادری مانند دیابت، فشار خون بالا، چاقی، سن بالا و مصرف داروهای خاص میتوانند خطر بیماری قلبی عروقی در جنین را افزایش دهند. عوامل زایمانی |
اکو قلب از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از قلب نوزاد متولد نشده استفاده می کند. این آزمایش سونوگرافی بدون درد ساختار قلب و عملکرد آن را نشان می دهد. اکو جنین آزمایشی شبیه به سونوگرافی است.
این معاینه به پزشک شما اجازه می دهد تا ساختار و عملکرد قلب فرزند متولد نشده را بهتر ببیند. معمولا در سه ماهه دوم، بین هفته های 18 تا 22 انجام می شود. در این معاینه از امواج صوتی استفاده می شود که از ساختار قلب جنین پژواک هایی تولید می کند.
دستگاهی که وجود دارد امواج به دست آمده را تحلیل می کند و تصویری از شکل قلب آن ها ارائه می دهد. این تصویر اطلاعاتی در مورد چگونگی شکل گیری قلب کودک شما و این که آیا به درستی کار می کند یا نه ارائه می دهد.
پزشک می تواند جریان خون در قلب را نیز مشاهده کند. این دقت در مشاهده باعث می شود که هر گونه مشکل در قلب تشخیص داده بشود. اکو قلب جنین بدون درد است. تقریبا شبیه سونوگرافی معمولی است.
مادر باید به پهلو روی تخت دراز بکشد. این کار گاهی اوقات برای مادران در اواخر بارداری ناراحت کننده است. قبل از اکو جنین نیازی به آمادگی خاصی ندارید. این آزمایش حدود 30 تا 45 دقیقه طول می کشد.به صورت سرپایی انجام می شود. برای انجام این آزمایش نیازی نیست در کلینیک یا بیمارستان بمانید.
در حالی که دلایل مختلفی برای دریافت اکو جنین وجود دارد، در زیر برخی از رایجترین دلایلی که ارائهدهنده شما ممکن است یکی از آنها را توصیه کند آورده شده است.
· یکی از والدین، خواهر و برادر یا سایر اعضای نزدیک خانواده دچار نقص قلبی یا بیماری قلبی بود.
· یک سونوگرافی معمول بارداری ریتم غیرطبیعی قلب یا مشکل احتمالی قلبی در جنین را تشخیص داد.
· مادر مبتلا به دیابت (قبل از بارداری)، لوپوس ، شوگرن یا فنیل کتونوری است.
· مادر در سه ماهه اول بارداری سرخجه دارد.
· مادر از داروهایی استفاده کرده است که می تواند به قلب در حال رشد کودک آسیب برساند (مانند برخی از داروهای صرع و داروهای تجویزی آکنه).
· آمنیوسنتز یک اختلال کروموزومی را نشان داد.
· دلایل دیگری برای مشکوک شدن به این که کودک در معرض خطر بیشتری برای مشکلات قلبی است وجود دارد.
· توانایی تشخیص زودهنگام مشکل قلبی برای درمان احتمالی این بیماری قبل از تولد
· کمک به ارائه دهندگان برای آماده شدن برای هر گونه عارضه ای که ممکن است در حین زایمان و زایمان رخ دهد
· برنامه ریزی برای زایمان زود هنگام در صورت لزوم.
· تهیه یک برنامه درمانی برای بعد از تولد نوزاد، از جمله دارو یا جراحی.
نتایج غیر طبیعی از اکوکاردیوگرافی جنین (اکوی) به چه معناست:نتایج غیر طبیعی ممکن است به این دلیل باشد: 1. مشکل در نحوه شکل گیری قلب نوزاد (بیماری مادرزادی قلبی) 2. مشکل در نحوه کار قلب نوزاد 3. اختلالات ریتم قلب (آریتمی)
خطرات اکو جنین: هیچ خطر شناخته شده ای برای مادر یا جنین متولد نشده وجود ندارد. |
در طول مراجعه به پزشک با نتایج اکو قلب جنین، پزشک نتایج را برای شما توضیح می دهد و به هر سوالی پاسخ می دهد. به طور کلی، نتایج طبیعی به این معنی است که پزشک شما هیچ ناهنجاری قلبی پیدا نکرده است.
اگر پزشک شما مشکلی مانند نقص قلب، ناهنجاری ریتم یا مشکلات دیگر را پیدا کرد، امکان دارد به آزمایش های بیشتری نیاز داشته باشید، مانند اسکن MRI جنین یا سایر سونوگرافی های سطح بالا. همچنین ممکن است لازم باشد بیش از یک بار یک اکوکاردیوگرافی انجام دهید.
یا اگر پزشک فکر میکند مشکل دیگری وجود دارد، ممکن است به آزمایشهای اضافی نیاز داشته باشید. به یاد داشته باشید که پزشک شما نمی تواند از نتایج اکو قلب جنین برای تشخیص هر بیماری استفاده کند.
برخی از مشکلات، مانند سوراخ در قلب، حتی با تجهیزات پیشرفته نیز به سختی قابل مشاهده هستند. پزشک با نتایج به دست آمده می تواند تشخیص دهد که چه چیزی در این آزمایشات و اکو واضح است و چه چیزی واضح نیست.
نتایج حاصل از این آزمایش به شما و پزشکتان کمک می کند تا درمان هایی را که کودک شما ممکن است بعد از زایمان به آن نیاز داشته باشد را تشخیص دهید.
برخی از نقایص قلبی را نمی توان قبل از تولد مشاهده کرد، حتی با اکوکاردیوگرافی جنین. این شامل سوراخ های کوچک در قلب یا مشکلات خفیف دریچه است. و گاهی اوقات آزمایشها نمیتوانند تمام قسمتهای رگهای خونی که به بیرون از قلب کودک منتهی میشوند را ببینند. مشکلات در این زمینه ممکن است شناسایی نشوند.
مادری که در دوره بارداری اکو قلب جنین انجام داده و سالم بوده است، آیا ممکن هست لازم بشه وقتی نوزاد به دنیا آمد مجددا اکو برای نوزاد انجام بدهیم؟ مگر در اکو قلب جنین همه مشکلات مشخص نمیشود؟
ما به همه مادران توضیح میدهیم که اکو قلب جنین حدودا ۸۰ درصد برای تشخیص مشکلات قلبی جنین حساسیت دارد. به دو دلیل: اول اینکه بعضی از جزئیات در دوره بارداری و در قلب جنین پیدا نیست و دوم اینکه در طی ماههای بعدی بارداری ممکن است تغییراتی در قلب جنین ایجاد شود که در هفته ۱۸ بارداری وجود نداشته است. دقت اکوکاردیوگرافی به مهارت پزشک و دقت دستگاهی که استفاده میکنند هم مربوط است. در بارداریهای دوقلویی یا چندقلویی هم احتمال خطا بیشتر هست. اما در مجموع ۸۰ درصد با اکو قلب جنین میتوان تشخیص داد که قلب سالم است. توجه داشته باشید که در دوران جنینی یک سوراخ بزرگی در قلب جنین بین دو تا دهلیز قرار دارد و رگ بزرگی وجود داره که در دوران جنینی کاملا طبیعی هست اما بعد از تولد و هفته اول زندگی باید این سوراخ و رگ بسته بشوند. به همین دلیل توصیه میکنیم که هفته دوم یا سوم بعد از تولد نوزاد را بیاورند تا اکو قلب نوزاد مجددا انجام بشود.
اگر ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی مشکلی در ساختار قلب پیدا کند، ممکن است تکرار اکو جنین را برای بررسی سایر مشکلات نوزاد در حال رشد تجویز کند.