icon دکتر رضا مسیحی
image image

قلب کودکان

قلب عضوی عضلانی است که در قفسه سینه قرار دارد و به طور شبانه روزی خون را به سر تا سر بدن تلمبه می کند. قلب توسط یک دیواره عضلانی عمودی به دو نیمه راست و چپ تقسیم می شود. نیمه راست مربوط به خون سیاهرگی و نیمه چپ مربوط به خون سرخرگی است. هر یک از دونیمه راست و چپ نیز مجددا بوسیله یک تیغه عضلانی افقی نازکتر به دو حفره فرعی تقسیم می شوند. ما با تأکید بر اهمیت سلامتی و پیشگیری، سعی داریم به والدین کمک کنیم تا از رشد سالم کودکان خود لذت ببرند و همچنین مشکلات قلبی را از پیش بشناسند و با مشاوره ما مداخله مناسب را انجام دهند.

نشانه‌های بیماری قلبی در کودکان

ممکن است بسته به نوع و شدت بیماری متنوع باشند. در زیر چند نشانه رایج بیماری قلبی در کودکان آورده شده است:

1. نفس‌کشیدن سریع یا مشکل در تنفس: کودکان ممکن است دچار نفس‌کشیدن سریع، تنفس سخت، تنفس بیش از حد یا کشیدن نفس عمیق باشند.

2. کمبود توانایی در فعالیت بدنی: کودکانی که بیماری قلبی دارند، ممکن است به سختی و با اشتیاق کمی فعالیت بدنی انجام دهند و بلافاصله خسته شوند.

3. رنگ پوست غیرطبیعی: برخی بیماری‌های قلبی می‌توانند باعث تغییر رنگ پوست شوند، به طوری که لب‌ها و نوک انگشتان آبکی یا آبی شوند (سیانوز).

4. رشد نامناسب: برخی بیماری‌های قلبی می‌توانند باعث کاهش رشد و وزن نامناسب در کودکان شوند.

5. خستگی و ضعف: کودکان ممکن است دچار خستگی غیرمعمول، ضعف و کاهش انرژی باشند.

6. علائم دیگر: ممکن است کودکان دچار علائم دیگر نیز شوند، مانند عرق‌زدگی بیش از حد، عفونت‌های تنفسی مکرر، تغییرات در ریتم قلبی، تغییرات در ضربان قلب و غیره.

 

سوراخ قلب کودک چه مشکلی ایجاد می‌کند؟

 قلب چهار حفره دارد. دو حفره بالایی دهلیز‌ها هستند و دو حفره پایینی بطن نام دارند. دو حفره سمت راست قلب خون فاقد اکسیژن را از بدن جمع‌آوری کرده و برای اینکه با اکسیژن غنی‌سازی شود به سمت ریه‌ها پمپ می‌کنند. در مقابل حفره‌های چپ خون سرشار از اکسیژن را از ریه‌ها می‌گیرند و آن را به ارگان‌های دیگر بدن پمپاژ می‌کنند.

حال برای اینکه این دو، خون خالی از اکسیژن و سرشار از اکسیژن ترکیب نشوند، باید حائلی میانشان وجود داشته باشد. درحالی‌که قلب کودک سلامت باشد، یک جداره یا دیواره نازک دو حفره چپ و دو حفره راست را از هم جدا می‌کند. این دیواره سپتوم نام دارد و دقیقاً وظیفه جلوگیری از ترکیب دو نوع خونی که در قلب وجود دارد را ایفا می‌کند.

اگر کودک دچار نقص تیغه سپتوم باشد، دیگر جلوگیری از ترکیب دو نوع خون اکسیژن‌دار و فاقد اکسیژن غیرممکن می‌شود. در این حالت خون مابین سمت راست و چپ ترکیب‌شده و جریانی عقب و جلو به وجود می‌آید. فرقی نمی‌کند این حفره مابین بطن‌ها رخ دهد یا مابین دهلیزها، به هر صورت سبب کاهش راندمان قلب شده و قلب بیمار آن‌طور که باید کار نمی‌کند. در این حالت ریه خون سرشار از اکسیژن را مجدداً دریافت می‌کند و همین سبب می‌شود که قلب و ریه مجبور شوند، بیشتر و سخت‌تر کار کنند.

 

بیماری قلبی کودکان و درد قفسه سینه

بروز درد در ناحیه قفسه سینه در مورد کودکانی که مبتلا به عارضه قلبی هستند، خیلی شایع نیست، باوجوداین نمی‌توان آن را کاملاً رد کرد. گاهی دردهای قفسه سینه کودکان ناشی از شرایط پزشکی زیر است:

- ناهنجاری‌های عروق کرونر: ناهنجاری‌های عروق کرونر ازجمله عارضه‌های قلبی هستند که سبب بروز درد در ناحیه قفسه سینه می‌شوند. ناهنجاری‌های عروق کرونر اغلب اختلالات مادرزادی هستند

- میوکاردیت: میوکاردیت نوعی عفونت یا التهاب است که عضله قلب را درگیر می‌کند

- پریکاردیت: پریکاردیت دیگر نوع عفونت یا التهاب قلبی است. این التهاب اطراف عضله قلب را درگیر می‌کند

- کاردیومیوپاتی‌های مادرزادی: کاردیومیوپاتی‌های مادرزادی گروهی از عارضه‌های قلبی در نوزادان هستند. این عارضه‌های قلبی شامل شرایط پزشکی همچون گشادی قلب و هیپرتروفیک می‌شود. هر دو این عارضه‌ها از بدو تولد همراه نوزاد هستند.

 گشادی قلب به حالتی گفته می‌شود، که ماهیچه قلب بیش‌ازحد نرمال نازک شود. هیپروتروفیک به حالتی گفته می‌شود، که قلب نوزاد بیش‌ازحد بزرگ باشد.

 

علائم بزرگی قلب در بیماری قلبی کودکان

 بزرگی قلب یکی از شرایط پزشکی است، که ریشه مادرزادی دارد. درواقع این یک بیماری نیست و سبب می‌شود که قلب سخت‌تر از حالت نرمال فعالیت کند. ازجمله علائم شایع این اختلال در کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

- غش‌وضعف 

- سرگیجه 

- خستگی 

- احساس درد در ناحیه قفسه سینه 

- تنگی نفس 

- احساس درد در کمر، فک، بازوها 

- تورم پاها و مچ پا 

- آریتمی