

پیشگیری از حوادث و سوانح
هنگامی که فرزند شما میتواند اشیا را لمس کند و به مرور روی پای خود قدم بردارد، با توجه به نحوه زندگی شما خطرات می تواند مضاعف و مهم تر و دامنه آن بزرگتر شود. شما هم میتوانید با تغییراتی کوچک در پیرامون محیط زندگی و نظارت مستمر بر نحوه فعالیت فرزندتان، ایمنی را با احساسی از اطمینان ایجاد نمایید تا مجبور نباشید در آینده، غفلت و کم توجهی خود را به سرنوشت و خواست خداوند نسبت دهید.
![]() |
واقع بین باشید و از همین لحظات برای کنترل محیط و عدم وقوع احتمالات برنامه ریزی کنید. هیچگاه کودک را تنها در منزل رها نکنید و مراقبت او را به کودکان یا افراد غیر مسئول نسپارید، با دقت در تهیه اسباب بازیهای آموزشی و هم بازی شدن با او، کمک نمایید تا او دنیای اطراف خویش را از این طریق به خوبی بشناسد و بازی بهانه ای برای رفع مسئولیت شما و رها کردن کودک نباشد. |
احتمال وقوع خفگی:
خفگی به دلیل بلعیدن جسم خارجی از علل عمده مرگ شیرخواران است این خطر از زمانی که شیرخواران می توانند اشیا را به سمت دهان خود ببرند وجود دارد اشیایی مانند:
1. اسباب بازی هایی که قطعات جدا شونده و ریز دارند مثل بعضی از جغجغه ها، چشمان عروسکها، دکمه لباس ها، سکه های کوچک، تیله ها، سنگهای داخل گلدان و باغچه، بادکنکهای ترکیده و یا باد نشده و اشیایی مشابه که در دسترس شیرخواران قرار دارد می توانند سبب وقوع خفگی در شیرخوار شوند. به خصوص هنگامی که شیرخوار خزیدن روی زمین را آغاز میکند هر آنچه روی زمین و گوشه و کنار بیابد داخل دهان خود میبرد.
2. پستانک (گول زنک) علاوه بر مضرات فراوان و احتمال آلودگی که قبلاً بیان شد ممکن است از قسمت اصلی جدا شود و سبب انسداد راه هوایی شیرخوار شود.
3. گیر افتادن سر شیر خوار بین نرده های تخت، یا بین تشک و نرده می تواند خطرساز باشد فاصله نرده های تخت نباید بیشتر از ۶ سانتیمتر ( عرض سه انگشت افراد بزرگسال ) باشد.
4. اگر بین تشک و کناره ی تخت یا گهواره فاصله وجود دارد باید یک حوله را لوله کرده و این فاصله را از بین برد تا تشک کیپ تخت و گهواره شود، باز شدن نرده تخت نیز باید مورد بررسی قرار گیرد تا به علت شل بودن قفل محافظ ناگهان کنده نشود.
5. چنانچه شیرخوار نتواند آزادانه زیر پتو حرکت کند ممکن است درون آن گیر بیفتد لذا از پتوهای سنگین و پتوهای بزرگسال جهت شیرخوار استفاده نشود و از گذاشتن بالش خیلی نرم که صورت شیرخوار در آن فرو میرود نیز خودداری شود. در دوران نوزادی (۴ هفته اول زندگی) نیازی به استفاده از بالش نیست.
6. هرگونه بند، طناب و سیم و وسایل مشابه در اسباب بازی و پیرامون شیرخوار می تواند خطرساز باشد. حتی بهتر است پیش بند هم هنگام خواب شیرخوار باز شود و بند پرده های کرکره و سیم وسایل مختلف آویزان نباشد. شیرخوار فعال ممکن است سیم یا بند را هنگام بازی به دور گردن خویش بپیچد و یا با کشیدن سیم ها باعث واژگونی وسایل روی بدن خود شود.
7. حبس شدن در فضاهای دربسته نیز میتواند خطر آفرین باشد فضاهایی مثل کمدها، صندوقها، و اشیایی که درب بزرگ دارند مثل فریزرها و بعضی از لباسشویی ها ممکن است زمینه ساز کنجکاوی و ورود شیرخوار به داخل آنها شود.
8. بعد از شش ماهگی و با شروع غذاهای کمکی در کنار تغذیه با شیر مادر، باید دقت شود لقمه ها و تکه های غذا مثل گوشت، جگر، ماهی، نان و... به قطعات ریز قابل هضم متناسب با سن شیر خوار تبدیل شود. این مهم در خصوص استفاده از خشکبار، دانه های روغنی مثل پسته و... ، دانه های خشک، حبوبات و آب نبات یادآوری می شود. همچنین توصیه می شود از دادن چیپس، پفک و آدامس به شیرخواران جداً پرهیز گردد.
سقوط از ارتفاع:
شیرخوار نوپا قدم به هر مکانی میگذارد بدون آن که درک کاملی از خطرات آن داشته باشد. راه پله، دسترسی به پشت بام یا بالکن و یا تراس بدون حفاظ برای شیرخواری که میخزد هم میتواند خطرساز باشد. حتی برای شیرخوار فعال و بزرگتر، پنجره های بدون حفاظ یا قفل، در آپارتمانها هم میتواند خطر آفرین باشد. سقوط از پنجره اتومبیل به دلیل خم شدن و بی توجهی والدین نیز بسیار مشاهده شده است واژگونی با روروک در شیرخواران نوپا و صدماتی که روروک عامل آن بوده است نیز اتفاقاتی است که فراوان تکرار میشود.