icon دکتر رضا مسیحی
image image

پروفيلاكسي اندوكارديت

عفونت قلب یکی از عوارض نادر بیماران قلبی مادرزادی است که با رعایت بهداشت دهان و دندان و اجتناب از دستکاری ضایعات پوستی عفونی می‌توان از آن پیشگیری کرد. امروزه مصرف آنتی‌بیوتیک برای پیشگیری از اندوکاردیت عفونی محدود شده و فقط در برخی بیماران خاص، مانند افراد دارای شنت، دریچه مصنوعی یا سابقه اندوکاردیت، و تنها برای اقدامات دندانپزشکی توصیه می‌شود. این بیماران باید یک ساعت قبل از اقدامات دندانپزشکی یک دوز آنتی‌بیوتیک دریافت کنند. در مقابل، برای بی‌حسی موضعی، رادیوگرافی دندان، ارتودنسی و برخی شرایط دیگر نیازی به مصرف آنتی‌بیوتیک نیست. در صورت داشتن هرگونه سوال، مشورت با پزشک فوق تخصص قلب کودک توصیه می‌شود.

یکی از عوارض بیماران قلبی مادرزادی  عفونت قلب است. خوشبختانه میزان شیوع آن خیلی کم است و با رعایت بهداشت دهان و دندان و مسواک زدن مرتب و عدم دستکاری ضایعات پوستی عفونی مثل جوش های چرکی بروز آن خیلی کمتر خواهد شد. بر اساس دستورالعمل های معتبر، امروزه موارد مصرف آنتی بیوتیک برای پیشگیری از عفونت قلب خیلی کمتر شده است و فقط محدود به یک نوع آنتی بیوتیک و در مورد بیماری های خاصی که در زیر اشاره شده و فقط برای اقدامات دندانپزشکی شده است.


1)   بیماران زیر لازم است یک ساعت قبل از شروع اقدام دندان­پزشکی مورد نظر یک دوز آنتی بیوتیک (آموکسی سیلین یا آمپی سیلین 50 mg/Kg و حداکثر 2 گرم ( به منظور پیشگیری از عفونت قلب (اندوکاردیت عفونی) دریافت کنند و در صورت فراموش کردن می توان آن را تا 2 ساعت بعد از اقدام دندان­پزشکی مصرف کرد.
·       داشتن شنت از جمله شنت هایBT یا Glenn یا Fontan و یا گذاشتن دریچه های مصنوعی
·       بیماری پیچیده یا سیانوتیک مادرزادی قلبی
·       سابقه قبلی اندوکاردیت عفونی قلب
·       سوراخ باقیمانده از محل ترمیم سوراخ بین بطنی با وصله یا موارد مشابه
·       و در 6 ماه اول بستن سوراخ های قلبی یا کانال شریانی با وسیله


2)    در موارد زیر مصرف آنتی بیوتیک به منظور پیشگیری آندوکاردیت لازم نیست:
·       بی حس های موضعی روتین در داخل بافت های غیر عفونی
·       انجام رادیوگرافی های دندانی
·       قرار دادن پلاک های ارتودنسی و پروتز متحرک
·       قرار دادن براکت های ارتودنسی
·       ریزش دندان های شیری
·       خونریزی متعاقب وارد آمدن ضربه به لب­ها یا مخاط دهان
درصورت بروز هرگونه مشکل و یا سؤالی در این خصوص، با پزشک فوق تخصص قلب كودك خود مشورت نمایید. ​​​​​​​